maanantai 21. maaliskuuta 2016

Tunisialaista peukalokiilaa

Lapastelukausi jatkuu, tunisialaisella virkkauksella.

Tunisialainen koukutut lapaset ohje

Yhdet harjoittelukintaat piti tehdä, ennenkuin sain virkattua nämä varsinaiset lapaset.  Hyvän perusohjeen Tunisialaiseen virkkaukseen löysin  Hääräämön blogista. Mutta, mutta.. halusin peukalon kiilalla, enkä siihen hätään oikein hyvää ja perusteellista ohjetta löytänyt. 

Ajattelinpa sitten haituit virkata  pienet kintaat Atte 6v:lle, eihän niissä kauaa aikaa mene. Vaan kerran meni kokonaan purkuun kun tuli liian tiukat ja kerran toinen kinnas, kun olin virkannut sen niin tiukaksi, että se jäi puolisentoista senttiä toista lyhyemmäksi. Arvaatte, että meinas jäädä koukkuaminen siihen. Eikä se peukalokiilakaan oikein mallikkaasti sujunut, mutta jyvälle pääsin.

Tunisialainen Koukutetut lapaset ohje

Tässä näkyy, että kärsivällisyys palkitaan. Kiilan aloitin tekemällä eka krs:lla kaksi lisäystä, eli koukutaan lanka (valkoinen lanka) kahden pysysilmukan välissä kulkevan, poikittaisen silmukan (vaal.pun. lanka) yläosasta. Koukutaan kaksi silmukkaa normaalisti ja tehdään uusi lisäys. Yksi välikierros nomaalisti. Seuraavalla krs:lla lisäykset niin, että silmukoiden väliin jää neljä silmukkaa. Kaksi tavallista kierrosta väliin ja lisäykset siten, että niiden välissä kuusi silmukkaa.
Jatketaan näin joka kolmannella kierroksella lisäyksiä, kunnes omalle peukulle tuntuu sopivalta.

Lapaseeni tuli kymmenen lisäystä. Lisäyskierroksen jälkeen vielä yksi normaali kierros. Seuraavalla kierroksella koukkusin ensimmäiseen lisättyn silmukkaan saakka, loin kaksi uutta silmukkaa ja jatkoin koukkuamista taas viimeisen lisäyksen jälkeen,
Aloituksessa silmukoita oli 44, lisäysten jälkeen 54s,  peukalokiilaan 12s= 42s + luodut silmukat 2=44s. Ottaakohan tästä nyt kukaan selvää. Periaatteessa silmukkamäärä pitäis pysyä samana ennen kiilaa ja kiilan jälkeen.  Toki yksi tai kaksi silmukkaa voi lisätä tai kaventaa jos jako ei mene tasan.

Tunisialainen virkkaus peukalokiila

Kuvassa näkyvä  vaalea nuoli (kuvan laatu ei oikein laadukas) osoittaa vaakasuoran silmukan yläreunaa mistä lisäyssilmukka koukataan. Näin lisäyskohdasta tulee siisti. 

virkattu nurja silmukka ohje

Lapasen kärkikavennuksen aloitin niin, että käänsin peukoaukon kolmen sikmukan verran lapasen sisäpuolelle ja merkitsin silmukkamerkillä kavennuksien kohdan. Kavennukset tein Hääräämön ohjeen mukaan.
Peukaloon poimittu 17s.

Ranteeseen koukkusin nurjia silmukoita koristeeksi. Eli kuten neuloessakin, koukataan lanka työn edessä ja vedetään silmukan läpi. Tässä kannattaa pitää koukkua itsestä poispäin, niin silmukka pyörähtää paremmin läpi.

Tunisialaisittain lapasia

Lanka: Lamana Cusco, alpakka (85g/50g) väri 17 (kulutus 53g)
            Sandnes Garn Alpakka (150m/50g) (kulutus 29g)
Koukku: kaksipäinen 3-3,5mm


Tässäpä nämä harjoituskintaat. Kovasti niitä on jo käytetty, eikä ihan heti ainakaan puhki kulu, niin tiukkaan nämä on virkattu. Lankana Maija, värit 275 ja 262. Silmukoita tais olla 38.

Toivottavasti tästä peukalo-ohjeesta saa jonkinlaista vinkkiä. Todennäköisesti joitakin ajatuskatkoksia ohjeesta löytyy. Kuvia kun vaan  muistais tekovaiheessa useammin ottaa, voisi niillä korvata useammankin sanan..

Uusia lukijoitakin olen saanut, olette oikein lämpimästi tervetulleita. Toivotan teille lukijoille tai kävijöille oikein aurinkoista Pääsiäistä.

7 kommenttia:

  1. Tätä laatua neulosta minäkään en osaa. Tulee mieleen tavallinen virkkaus jolla äitini teki kintaita.

    VastaaPoista
  2. Kauniit lapaset ja jälkesi on tosi siisti. Minäkin olen muutamat lapaset koukkaillut, aika kivaa hommaa...
    Mukavaa pääsiäistä myös sinulle =))

    VastaaPoista
  3. Hienot lapaset - koukkuaminen on kyllä hauska tekniikka!

    VastaaPoista
  4. Kauniit lapaset! Koukkuamista en ole vielä kokeillut,mutta ehkä vielä joskus uskaltaudun kokeilemaan :)

    VastaaPoista
  5. Mukavan ja lämpöisen näköiset lapaset/kinttaat. Itsehän en osaa virkata lainkaan, tiedä vaikka joskus opettelen :)

    VastaaPoista