tiistai 8. syyskuuta 2015

Sateenvarjosta valaisin

betoni pitsi

 Toiveissa on terassin laajennus ensikesänä ja sitä vaudittaakseni tein sinne jo valaisimen valmiiksi. Pitkin kesää puntaroin erilaisia vaihtoehtoja ja mistä lie, tuli ajatus tehdä varjostin sateenvarjosta.
Tarvikkeiksi tarvitsin: lasten sateenvarjon, betonia, pisiä, ketjua, klemmareita ja spraymaalia.


Ensiksi täytyy hankkia kestävä varjo, tässä tapauksessa halvin oli parhain. Varjosta kädensija katkaistiin voimapihdeillä poikki ja pystytettiin laudassa olevaan reikään. Näin se pysyy tukevasti pystyssä. Pitsiliinan kastelin ensin märäksi, asettelin varjon päälle, mittasin ja leikkasin sen tarkasti. Keskikohdan, mikä tulee varjon tapin läpi, merkitsin langalla. Onneksi...sillä betonivellissä uitettu liina painoikin melkoisesti, eikä tarkoista mittauksista ollut mitään hyötyä, sillä pitsihän venyi joistain kohtaa ihan muodottomaksi. Eipä auttanut itku markkinoilla. Saksilla vaan rouskuttelin liinan suurinpiirtein alkuperäisiin mittoihin. Se sai kelvata, tämähän on vasta prototyyppi.

lampunvarjostin betonista

Vuorokausi kuivatusta ja sitten alkoikin jänskättää. Saakohan varjoa enää pois kuivuneen liinan sisältä. Varovaisesti työntelin tikulla pitsin rakosista varjokangasta irti betoniliinasta, se tuntuikin irtoavan helposti.  Ennen valamista,varjon jalassa olevan  sulkijan alapuolelle porattiin reikä läpi varmuusklemmarille, ettei vaan varjo mene kiinni kuivumisen aikana.
Sitten vaan klemmari irti ja varovaisesti varjo kiinni. Tässä vaiheessa tarvittiin enenmpi kuin kaksi kättä, toinen sulkemaan varjoa ja toinen irrottelemaan kehikkoa tasaisesti joka puolelta.
Seuraavaksi irrotetaan varjosta kankaat.  Harvoin olen törmännyt näin kestävään varjoon, oli nimittäin varsin työlästä saada kangas irti kehikosta, niin oli hyväksi ommeltu. Kiinnikkeet ulkoreunassa, josta varjot ensimmäiseksi yleensä rikkoontuu, oli porattava irti, ei ne muuten lähteneet.

Kehikkko sai valkoisen, ylimalkaisesti maalatun maalikerroksen. Kuivumisen jälkeen varjo kiinni ja ujutetaan takaisin betonin sisälle ja avataan uudestaan. Varmuusklemmari myös takaisin ja voimapihdeillä varsi poikki noin reilun 5 cm päästä sulkijasta.


Kuvassa näkyy pidikkeet, joilla saatiin ketjut kiinni alapuolella olevaan kehikkoon.


Valoissa olikin miettimistä, kun valaisinta kuitenkin pidetään ulkona kesät-talvet. Tällähetkellä valona on 10 cm oasis-pallo, jonka ympärille kiepsautin ledivalot, ohutta rautalankaa ja lasikristalleja. Koko valopallo työnsin siihen varteen jätettyyn tappiin ja varmistelin sen vielä rautalangalla.

betoniaskartelu


Tuolla se nyt keikkuu pergolassa ja antaa iltaisin pitsikuvio valoa.

Kaikenkaikkiaan valaisimesta tuli parempi kuin toivoin. Tuntuu kestävältä, vaikka nytkin ollut monena päivänä sateessa. Talveksi kannan sen kuitenkin terassia valaisemaan.

Kysykää rohkeasti jos jäi epäselvyyksiä :)

6 kommenttia:

 1. Hei, upea! Sateenvarjon kehikko jätettiin sisään, miksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Jätin sen tukemaan varjoa ja siihen sai ketjut hyvin kiinni. Luultavasti kestäis ilmankin, mutten uskaltanut kokeilla ☺

   Poista
 2. Minun olisi vaikea kuvitella tuohon muunlaista valaisinta. Todella kaunis kokonaisuus :)

  VastaaPoista