perjantai 5. joulukuuta 2014

Harmon palmikkosukat ja ohjetta

Muistaako teistä kukaan aikaa, kun kaikki sukat oli pääosin harmaita  ja varsinkin lavat kudottiin harmaasta Harmon sukkalangasta. Muista merkeistä ei ole jäänyt minkäänlaista muistikuvaa, mutta tätä lankaa äitini kanssa oon kerinyt monenmonta kertaa. Ei tämä varmaan niitä kestävämpiä lankoja ollut, koska parsimisenkin sain opetella.
Näistä muistoista, harmaasta väristä ja palmikkokuviosta, johtuen nämä harmaat palmikkosukat sai nimekseen Harmon.

palmikkosukan ohje




Harmaaksi langaksi valikoitui Viking Vilma. Tämä tuttavuus jäi kyllä viimeiseksi, niin tikkuista, nyppyistä oli tämä lanka, tiedä sitten osuiko kohdalleni vaan huono erä ja onko ongelma vain harmaassa langassa. Mielestäni tämä ei myöskään toiminut palmikoissakaan, lykkypuolia sai kaivella miltei joka kierroksella. No, tällä mentiin.
Silkkinauhat  ja silmukoidut sydämet kantapäissä tuo hiukan särmää harmauteen. Silmukointia tuli samalla harjoiteltua.




Ohjeesta sen verran, ettei tämä ole ihan oma ideani, mutta laitan sen tänne kuitenkin uhmaten kaikkia tekijänoikeuksia. Ekan kerra olen tutustunut tähän palmikkomalliin omassa lapsuudessani, nimittäin äitin kutomassa puserossa ja nyt löysin saman mallin Favorite Socks-kirjasta, Ann Budd:n suunnittelemana. Eli vanha ohje uudessa kirjassa.

Tähän laitan tällaisen suurinpiirtein ohjeen:

Harmon palmikkosukat

Silmukoita tässä sukassa 56 ja kudottu 4mm puikoilla magic looppina. Resoria (toistetaan kaaviosta kierrokset 1-5) kudotaan n.15 krs, jonka jälkeen tehdään reiät nauhalle, eli: neulo *1s oikein, langankierto, kaksi yhteen oikein, 1oikein* kierros loppuun asti.


Seuraavaksi kudotaan kierrokset 5-14 ja vielä kierrokset 1-14 kaksi kertaa. Jatketaan sileää neuletta, mutta sukan takaosaan keskelle kudotaan yhden mallikerran levyinen kuvio aina kantapäähän saakka. Tässä sukassa kavensin silmukoita tasaisin välein mallikerran molemmin puolin. Ennen kantalappua silmukoita 48.
Loppu onkin sitten ihan perus sukkaa, Kantapään tein ranskalaisen ja silmukoin vahvikkeeksi pienet sydämet, eli sen kyllä pitäis kestää:)

Huomioitavaa: Palmikot onnistuu hyvin ilman palmikkopuikkoa.
 Palmikkoneule osuus ei jousta niin paljon kuin luulin, eli seuraavat sukat teen yhden mallikerran leveämmät ja kaventelen sitten varressa enemmän.

Ohje on todellakin aika suurpiirteinen. Kysäiskää jos on epäselvää


35 kommenttia:

  1. Todella kauniit <3 ja ite neuloin kesällä paljon viking villestä(mikä on siis vastaava mutta paksumpi kuin vilma) ja silloin vielä oli lanka siistiä ja ihanan pehmeää. Nyt kun kävin ostamassa punaista villeä niin piti oikein käydä kaikki kerät läpi, jotta löysi edes vähän siistin kerän. Niin paljon oli jotain ihme tikkuja langoissa. En ymmärrä mitä langoille on alkanut tapahtua,tuntuu että kaikissa laskee laatu..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hellevi. Joo harmittavaa, kuitenkin edullisia lankoja. Pitäis vaan viedä kauppaan takaisin ja laittaa reklamaation valmistajalle.

      Poista
  2. UIUI! Toi kantapään sydän kruunaa kyllä jo itsessään kauniit sukat.

    VastaaPoista
  3. Tosi kauniit sukat! Nuo kantapääsydämet ovat aivan ihanat :)

    VastaaPoista
  4. Ihana sukat. Kuinka tuo sydämien silmukointi onnistuu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Googlettamalla löytyy ohjeita silmukointiin. Käsi vaan sukan sisälle ja hiukan venyttää kantalappua niin onnistuu kyllä, tsemppiä.

      Poista
  5. Kauniit sukat! Tuo takaosan kuvio on kiva ja tietenkin ne sydämet!

    VastaaPoista
  6. Todella kaunis sukkamalli. Eka kerta blogissasi. Tykkäsin kovasti. :-)

    VastaaPoista
  7. Kiitos Näppi. Kiva kun pidit, tuu toistekki!

    VastaaPoista
  8. Ihanat, ihanat sukat! Kaunis palmikkomalli ja harmaan ja mustan yhdistelmä toimii kyllä hienosti! Ja nuo kantapääsydämet on kerrassaan suloiset - ihan loistava idea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Etukäteen paikattu kantapää, mukavampi tehdä näin jo ennen reikää:)

      Poista
  9. Ihanat!! Näitä pitää kokeilla kunhan saa ensin kaikki muut neulemisjonossa olevat tehtyä. Tuo sydän -yksityiskohta on varsinkin aivan mahdottoman suloinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Milla. Kummasti se neulomisjono saa pituutta itsellänikin :)

      Poista
  10. Jäin miettimään sukan kokoa? Ihanat sukat ja hyvä ohje <3 Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kikka. Pitipä oikein mittailla, eli kudottu kokoa 37 ja pohkeen ympärysmitta n.33cm.

      Poista
  11. Ihanan harmaat sukkaset!! Pitkävartiset on aina niin makeet!!

    VastaaPoista
  12. Tosi kauniit sukat! Tykkään erityisesti tosta miten oot jatkanu palmikkokuvioo kantapään alkuun, ja toi sydän kantapään alla on tosi söpö lisä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ireth. Tuo palmikkokuvio pitää myös sukan paremmin paikoillaan, ei pääse läpöttämään:)

      Poista
  13. Voi tuo harmaakin olla kaunista vaikka ei mun väreihini kuulukkaan.

    VastaaPoista
  14. Kauneimmat villasukat ikinä! Kuinka pitkät nuo varret on? Tuleeko ihan polvitaipeeseen? Mietin miten pysyvät ylhäällä ja kuvasta on vaikea hahmottaa :)

    VastaaPoista
  15. Kaunis kiitos! Varret on venytettynä reilut 5 cm polvitaipeen alapuolelle(pituutta en mitannut, arvelisin n.30 cm)) ja pysyvät kyllä hyvin ylhäällä koska tuo palmikkoneule toimii samoin kuin resori, myös varressa. Satiininauha on vain koristeena, sillä ei kiristetä sukansuuta. Jos haluat pidemmät voisit neuloa palmikkoneuletta 1-2 osuutta enemmän tai vastaavasti sääriosaa sen viitisen cm enemmän ja tehdä niitä kavennuksia hiukan harvemmin. Toivottavasti tästä oli apua :)

    VastaaPoista
  16. Kiitos pikaisesta vastauksesta :-)
    Entä onko tuon kantapäälle jatkuvan palmikon molemmissa reunoissa nurjat simukat?Eka sukka tekeillä ja näyttäs siltä osin erilaiselta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä siinä on nurjat silmukat molemmin puolin palmikkoa, erottuu paremmin siitä sileästä neuleesta. Toki ohjetta voi ja saa soveltaa miten se omaa silmää miellyttää :)

      Poista
  17. Hi... can you get this knit pattern in English?

    VastaaPoista
  18. Aivan ihanat sukat.Mulla on just puikoilla pikkusen muunneltu versio 7 veljes langasta.

    VastaaPoista
  19. Ihanan kauniit sukat. Nämä lähtevät minulla tuotantoon. Kiitos! terv. KastehelmiB.blogspot.com

    VastaaPoista