Usein käy näin...Viimekesänä päätin, että tänäkesänä värjään lankoja. Lupiineilla ainakin. No, enpäs kerenny niitä saamaan, kukkivat nopeesti, eikä niitä meidän hoodeilla edes paljon kasvakkaa. Hautasin sen idean ja vasta kesäloman lopussa, selaillessani facea, tuli taas eteen kuvia värjätyistä langoista. Katselin meidän pihamaata, josko jotain kasvia sieltä vois nyhtää kattilaan. Eipä löytynyt mitään. Kuuma kesä ja meidän mäntyinen metsätontti on niin köyhä, ei edes rikat siinä kukoista.
Isännälle tätä valittelin, kenelleppäs muulle. Kerroin millä kaikella kasveilla, puilla ja sienillä värjäystä voisin kokeilla. Samana iltana sainkin sitten puoliämpärillistä lepän kuoria. Onnellisena saaliista, laitoin kuoret veteen likoamaan yön yli. Aamulla keittelin pari tuntia kuoria, liemen siivilöinti ja langat kattilaan.
Lepänkuori |
Seuraavana piti mesiangervo, sitähän on, siis oli joka paikassa. Paikallinen niittokoneen omistaja oli tehnyt työnsä tunnollisesti, ei sitten mitään jäjellä. Ei muuta kuin pyörä alle ja sivuteille gruisailee. Saaliiksi 15 km pyöräilystä saimme puolisen ämpäriä kultapiiskua. Tämä piiskulaji kasvaa harvakseltaan tienvarsilla. Keräsimme ainoastaan kukkalatvat talteen. Näitä liotin muutaman tunnin ja keitin reilun tunnin.
Kultapiisku |
Lankana 100g esipuretettu Novitan Venla, luonnonvalkoinen. Piiskua n. 400g Keittoaika tunti ja lämpöä n 70°C. Annoin langan jäähtyä liemessään seuraavaan päivään. Huuhteluveteen hiukan etikkaa. Jostain luin, että merivesi kirkastaa värejä. Enpä keherannu lankojeni kanssa lähteä uimarannalle, joten tein itse heittämällä pussista puoli kourallista merisuolaa huuhteluveteen.
Kultapiisku värjäsi kauniin keltaista lankaa ja liemeen jäi vielä runsaasti väriä toisellekkin vyyhdille. Tämän jälkiliemen pH:n säädin soodalla. Kahdella kukkurallisella teelusikalla pH muuttui neljästä seitsemään. Samalla langan hiukan harmahtava keltaisuus muuttui kirkkaammaksi. Keitin lankaa vain 1/2 tuntia ja nostin langan n.70°C puhtaaseen veteen, jossa keitin vielä n. 20min. Annoin jäähtyä liemessään seuraavaan päivään. Huuhtelu samoin kuin edellisessä.
Kultapiisku jälkiväri |
Järviruoko värjäys |
Lanka esipuretettu luonnonvalk. Venla, 100g. Tunnin keitto n. 80°C. Väriliemessä seuraavaan päivään. Huuhtelu etikka ja merivesi. Kaunista vihreää, luonnossa aavistuksen tummempaa kuin kuvassa. Jälkiliemeen jäi runsaasti väriä jäljelle.
Kultapiiskun ja meriruo`on liemet yhdistin suhteessa 1:1. Liemestä tuli tosi sakkaista, johtuneeko tuosta kultapiiskun pH:n säädöstä.
Järviruoko/kultapiiskuseos |
Lepänkuoren jälkiliemellä värjäsin vielä 50g luonnonvaalea Heriage sukkalankaa ja vielä sama liemi höystettynä erittäin vanhalla kurkumapussin lopulla. Tähän soppaan samaa Heritage lankaa 50g ja valkoista Steppiä 50g. Kaikki langat olin esipurettanut.
Vasen lepänkuoren jälkiväri, keskellä ja oikealla liemeen lisätty kurkuma |
Upeat värit! Kyllä vaivannäkö kannatti :)
VastaaPoistaKiitos, olihan tuo hellepäivänä ihan tarpeeksi :)
PoistaKauniita sävyjä, kannatti värjätä! Tulisiko lupiinilla pinkkiä?
VastaaPoistaKiitti. Lukemani perusteella sinisistä kukista sinistä, muilla ehkä vihertävää.
PoistaUpeita värejä!
VastaaPoistaKiitos. Yllätyin kyllä itsekkin.
PoistaKauniita lankoja!
VastaaPoistaKiitti : )
PoistaOlet sinä taitava. Niin kauniita lankoja.
VastaaPoistaKiitos. Ripaus aloittelijan tuuria mukana : )
PoistaJärviruokolla värjätystä tuli kerrassaan upea!
VastaaPoistaKiitti.
PoistaMielenkiintoista! Kauniin värisiä lankoja.
VastaaPoistaKiitti. Sitä tämä todella oli : D
PoistaIhania värejä! Luonnonvärjäys on todella ihanaa, mutta se kyllä vaatii aina oman ryhtymisensä!
VastaaPoistaKiitti. Ei ole todellakaan hätäisen hommaa ; )
PoistaHurjan kauniita värejä! Mahtavan hieno taito osata kasvivärjäystä - ja aivan upea lopputulos!
VastaaPoistaKiitos. Ihan alkutaipaleella värjäystaidoissa, mutta uutta oppii kaikenaikaa.
PoistaMeillä täällä taas lupiineja on harmiksi asti. Pitääkin muistaa koittaa värjätä niillä itsekkin. Kauniit luonnolliset lopputulokset langoissa.
VastaaPoistaKiitos. En tiedä minne ne lupiinit täältä katosi. Ymmärrän kyllä, että on vieraskasvi, mutta värjäyksen kannalta harmittaa.
PoistaTosi kauniita sävyjä! Kiva, että ehdit kuitenkin värjäämään, vaikka lupiinien kukinta menikin ohitse. Mukavaa loppuviikkoa!
VastaaPoistaKiitos. Ensikesänä pitää olla asialla aikaisemmin ja ajella kauemmaksi niitä etsimään.
PoistaIhania värejä, varsinkin tuo järviruoko!
VastaaPoistaKiitos. Järviruoko yllätti todella.
PoistaTosi kauniita värejä! :)
VastaaPoistaKiitti :)
PoistaItse oon kokeillut vain cool aid värjäystä ja siitäkin on vuosia aikaa. lopputulos oli yleensä melko laikkuinen, toisin kuin sulla :D
VastaaPoistaOlen lukenutkin cool aid värjäyksestä, sitä vois kokeilla. Laikkuinenkin voi olla tosi hieno.
PoistaIhania värejä. <3 Olen kyllä tosi kateellinen, kun itsellä on vain haaveen asteelle jäänyt lankojen kasvivärjäykset!
VastaaPoistaKiitos. Kauan oli minullakin vain haaveena.
PoistaKauniita värejä, varsinkin tuo järviruoko! Vieläköhän ehtisi tänä kesänä värjäämään...
VastaaPoistaNo, meilläpäin olis ainakin kanerva ja suopursu. Järviruokon kukinto oli mun keitoksissa aika tuoretta enkä tiedä miten värjää vanhemmalla kukinnolla.
PoistaOi tää langan värjääminen on mystinen ja kiehtova aihe ja en ole itse sitä koskaan kokeillut, mutta mieli tekisi:) Ihanan värinen on juurikin tuo kultapiisku ja lepänkuori <3
VastaaPoistaMystistä kyllä. Luulenpa ettei ensivuonna samanlaisilla liemillä tule ollenkaan saman väristä kuin nyt.
PoistaHerkullisia värejä! Mua kans kutkuttaisi kokeilla värjäystä (ja ihan kehräämistäkin), mutta yritän pitää näppini niistä irti, koska tunnit ei vain riitä, jos niistäkin innostuisin!
VastaaPoistaKiitos. No tässä hommassa menee kyllä tuhottomasti aikaa. Toivottavasti löydät jostain muutaman ylimääräisen tunnin : D
PoistaOi wau, miten upeita värejä! Aivan upeaa värjäystyötä, kyllä luonnosta saa vaikka mitä :)
VastaaPoistaIhania värisävyjä olet saanut lankoihin.
VastaaPoista