maanantai 6. elokuuta 2018

Kesän keitoksia

Kilpajuoksua niittokoneen kanssa. Jotain sain onneksi kattilan pohjalle.

Langan värjäys

Usein käy näin...Viimekesänä päätin, että tänäkesänä värjään lankoja. Lupiineilla ainakin. No, enpäs kerenny niitä saamaan, kukkivat nopeesti, eikä niitä meidän hoodeilla edes paljon kasvakkaa. Hautasin sen idean ja vasta kesäloman lopussa, selaillessani facea, tuli taas eteen kuvia värjätyistä langoista. Katselin meidän pihamaata, josko jotain kasvia sieltä vois nyhtää kattilaan. Eipä löytynyt mitään. Kuuma kesä ja meidän mäntyinen metsätontti on niin köyhä, ei edes rikat siinä kukoista.

Isännälle tätä valittelin, kenelleppäs muulle. Kerroin millä kaikella kasveilla, puilla ja sienillä  värjäystä voisin kokeilla. Samana iltana sainkin sitten puoliämpärillistä lepän kuoria. Onnellisena saaliista, laitoin kuoret veteen likoamaan yön yli. Aamulla keittelin pari tuntia kuoria, liemen siivilöinti ja langat kattilaan.

Lepänkuori
Lankana alunalla esiputetettu valkoinen Novitan nalle. Tunnin keittelin, lämpöä 80-83°C. Tuollainen vaaleanruskea langasta värjäytyi. Olisinpa vaan malttanut liottaa kuoria kauemmin. Väri olisi ehkä ollut tummempi.

Seuraavana piti mesiangervo, sitähän on, siis oli joka paikassa. Paikallinen niittokoneen omistaja oli tehnyt työnsä tunnollisesti, ei sitten mitään jäjellä. Ei muuta kuin pyörä alle ja sivuteille gruisailee. Saaliiksi 15 km pyöräilystä saimme puolisen ämpäriä kultapiiskua. Tämä piiskulaji kasvaa harvakseltaan tienvarsilla. Keräsimme ainoastaan kukkalatvat talteen. Näitä liotin  muutaman tunnin ja keitin reilun tunnin.

langan värjäys kultapiiskulla
Kultapiisku
Lankana 100g esipuretettu Novitan Venla, luonnonvalkoinen. Piiskua n. 400g  Keittoaika tunti ja lämpöä n 70°C. Annoin langan jäähtyä liemessään seuraavaan päivään. Huuhteluveteen hiukan etikkaa. Jostain luin, että merivesi kirkastaa värejä. Enpä keherannu lankojeni kanssa lähteä uimarannalle, joten tein itse heittämällä pussista puoli kourallista merisuolaa huuhteluveteen.

Kultapiisku värjäsi kauniin keltaista lankaa ja liemeen jäi vielä runsaasti väriä toisellekkin vyyhdille. Tämän jälkiliemen pH:n säädin soodalla.  Kahdella kukkurallisella teelusikalla pH muuttui neljästä seitsemään. Samalla langan hiukan harmahtava keltaisuus muuttui kirkkaammaksi. Keitin lankaa vain 1/2 tuntia ja nostin langan n.70°C  puhtaaseen veteen, jossa keitin vielä n. 20min. Annoin jäähtyä liemessään seuraavaan päivään. Huuhtelu samoin kuin edellisessä.

Kultapiisku jälkiväri
Vähemmäällä vaivannäöllä löytyi rannalta järviruokoa. Leikkasin ruo´oista vai röyhyt mykaan. Puoli ämpärillistä tiukkaan pakattuna. Liotusta tunnin verran ja keittoa reilu tunti.

Langan värjäys järviruoko
Järviruoko värjäys
Lanka esipuretettu luonnonvalk. Venla, 100g. Tunnin keitto n. 80°C. Väriliemessä seuraavaan päivään. Huuhtelu etikka ja merivesi. Kaunista vihreää, luonnossa aavistuksen tummempaa kuin kuvassa. Jälkiliemeen jäi runsaasti väriä jäljelle. 

Kultapiiskun ja meriruo`on liemet yhdistin suhteessa 1:1. Liemestä tuli tosi sakkaista, johtuneeko tuosta kultapiiskun pH:n säädöstä. 

langan värjäys järviruoko
Järviruoko/kultapiiskuseos
Lankana Gjestal Maija 50g, puretuksen tein samaan aikaan värjäyksen kanssa. Sakkaisesta liemestä huolimatta lanka värjäytyi voisiko sanoa kullanvihreäksi. Tämä on varmaan juuri sellainen väri mitä ei toista kertaa onnistu saamaan.

Lepänkuoren jälkiliemellä värjäsin vielä 50g luonnonvaalea Heriage sukkalankaa ja vielä sama liemi höystettynä erittäin vanhalla kurkumapussin lopulla. Tähän soppaan samaa Heritage lankaa 50g ja valkoista Steppiä 50g. Kaikki langat olin esipurettanut.

Vasen lepänkuoren jälkiväri, keskellä ja oikealla liemeen lisätty kurkuma
Tänäkesänä/syksynä värjään velä jotain punaista. Verihelttaseitikkejä ei ehkä tielleni osu ja juuri siksi onkin laittanut krappijuuritilauksen vetämään plus viinikiven, joka minulta näissä värjäyksissä puuttui.

38 kommenttia:

 1. Upeat värit! Kyllä vaivannäkö kannatti :)

  VastaaPoista
 2. Kauniita sävyjä, kannatti värjätä! Tulisiko lupiinilla pinkkiä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti. Lukemani perusteella sinisistä kukista sinistä, muilla ehkä vihertävää.

   Poista
 3. Olet sinä taitava. Niin kauniita lankoja.

  VastaaPoista
 4. Järviruokolla värjätystä tuli kerrassaan upea!

  VastaaPoista
 5. Mielenkiintoista! Kauniin värisiä lankoja.

  VastaaPoista
 6. Ihania värejä! Luonnonvärjäys on todella ihanaa, mutta se kyllä vaatii aina oman ryhtymisensä!

  VastaaPoista
 7. Hurjan kauniita värejä! Mahtavan hieno taito osata kasvivärjäystä - ja aivan upea lopputulos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Ihan alkutaipaleella värjäystaidoissa, mutta uutta oppii kaikenaikaa.

   Poista
 8. Meillä täällä taas lupiineja on harmiksi asti. Pitääkin muistaa koittaa värjätä niillä itsekkin. Kauniit luonnolliset lopputulokset langoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. En tiedä minne ne lupiinit täältä katosi. Ymmärrän kyllä, että on vieraskasvi, mutta värjäyksen kannalta harmittaa.

   Poista
 9. Tosi kauniita sävyjä! Kiva, että ehdit kuitenkin värjäämään, vaikka lupiinien kukinta menikin ohitse. Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Ensikesänä pitää olla asialla aikaisemmin ja ajella kauemmaksi niitä etsimään.

   Poista
 10. Ihania värejä, varsinkin tuo järviruoko!

  VastaaPoista
 11. Itse oon kokeillut vain cool aid värjäystä ja siitäkin on vuosia aikaa. lopputulos oli yleensä melko laikkuinen, toisin kuin sulla :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen lukenutkin cool aid värjäyksestä, sitä vois kokeilla. Laikkuinenkin voi olla tosi hieno.

   Poista
 12. Ihania värejä. <3 Olen kyllä tosi kateellinen, kun itsellä on vain haaveen asteelle jäänyt lankojen kasvivärjäykset!

  VastaaPoista
 13. Kauniita värejä, varsinkin tuo järviruoko! Vieläköhän ehtisi tänä kesänä värjäämään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, meilläpäin olis ainakin kanerva ja suopursu. Järviruokon kukinto oli mun keitoksissa aika tuoretta enkä tiedä miten värjää vanhemmalla kukinnolla.

   Poista
 14. Oi tää langan värjääminen on mystinen ja kiehtova aihe ja en ole itse sitä koskaan kokeillut, mutta mieli tekisi:) Ihanan värinen on juurikin tuo kultapiisku ja lepänkuori <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mystistä kyllä. Luulenpa ettei ensivuonna samanlaisilla liemillä tule ollenkaan saman väristä kuin nyt.

   Poista
 15. Herkullisia värejä! Mua kans kutkuttaisi kokeilla värjäystä (ja ihan kehräämistäkin), mutta yritän pitää näppini niistä irti, koska tunnit ei vain riitä, jos niistäkin innostuisin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. No tässä hommassa menee kyllä tuhottomasti aikaa. Toivottavasti löydät jostain muutaman ylimääräisen tunnin : D

   Poista
 16. Oi wau, miten upeita värejä! Aivan upeaa värjäystyötä, kyllä luonnosta saa vaikka mitä :)

  VastaaPoista
 17. Ihania värisävyjä olet saanut lankoihin.

  VastaaPoista