torstai 4. lokakuuta 2018

Syksyn sopat

Kirjoittelu viimeisestä kisasukkaparista saa vieläkin odottaa vuoroaan. Olen taas nimittäin laittanut itseni liemeen.

luonnonväreillä värjäys sieni

Ja tässä liemessä voisin liota kauankin. Värjäyksen organisointiin pitää paneutua ensikesänä paremmin, nyt on aina ollut lanka loppu. Haen sitä sitten kaupasta 100g ja värjään. Haen taas kaupasta 100g lankaa ja käytän jälkiliemeen kaiken langan. Löydän taas jotain ihanaa kokeilemisen arvoista materiaalia , eikä taaskaan ole sitä lankaa kaapissa.

krapilla värjäys
Krappijuurivärjätyt
Nämä ensimmäiset punaiset värjäykseni tein krappijuuren paloilla. Esipuretus alunalla ja viinikivellä.  Krappijuurta liotettu 1vrk ennen värjäystä. Lankana valkoinen Maija. Oikanpuoleinen 1. värjäys, 100g krappia pesupussissa/100g lankaa. Vasen, jälkiliemi ja krapit pesupussissa/100g lankaa. Molemmissa keitto 70-80 C tunnin ajan ja jäähdytys liemessä seuraavaan päivään. Kokeilin tuota pesupussia, etti lankaan tarttuisi krapinpalasia ja se toimikin ihan hyvin.

Sain mielenkiintoisen laikukasta lankaa, kun ne oli puretuksen jälkeen liiterissä kuivumassa. Lintu oli sitten vetänyt paskat langoilleni. Niin taitavasti se oli siihen roiskautettu etten lankojen kostutusvaiheessa sitä huomannut, vaan vasta värjäyksen jälkeen. No vahinko oli jo tapahtunut. Ihan symmetrisesti molemmissa langoissa on nyt vaaleammat luomu-tehostevärit 😂

punahelttaseitikillä värjäys
Punahelttaseitikki
Erittäin huonon ruokasienituntemukseni takia on sienestäminen vähäistä, mutta nyt kun metsä on täynnä verihelttaseitikkejä sienestämään on päästävä.
Värjäämääni lankoihin kaytin noin 6 l verihelttaseitikkien lakkeja. Jalat kuivasin myöhempää käyttöä varten. Lakkeja liotin n. tunnin. Langat on esipuretettu alunalla ja viinikivellä.  Kuva oikealla, 1. värjäys, lanka 100g Nallea. Keitto n.60-70 C tunti, jäähdytys väriliemessä seuraavaan päivään. Kuva vas, jälkivärjäys, lankana Filcolana arwetta classic 100g. Värjäys samoin kuin edellinen, Jäähdytys liemessä mutta huuhtelu samana päivänä.  Huuhteluvetenä näissä käytin kaivovettä.

punahelttaseitikillä värjäys
Lepänkuori-seitikki
Tämä on mun ehdoton suosikki. Lepänkuorella aikaisemmin värjätty lanka pääsi kellumaan seitikkiliemeen. Tuloksena kaksi täysin (ainakin näyttää siltä) samanlaista kerää.

punahelttaseitikilä värjäys

Kakulle kerityn langan kerin uudelleen kakuksi, kerimällä langan yhtäaikaa kerän sisäpuolelta ja ulkopuolelta. Kakun upotin seitikin väriliemeen melkein upoksiin. Päälle kauhoin hiukan värilientä ja sekoittelin muutaman kerran varovasti. Kakku kellui n. 60C:ssa tunnin. Jänskätti senverran, että pikajäähdytin liemen ja huuhtelin kerän. Huuhtelun tein painelemalla varovasti kakkua päältä ja sivuilta.

Annoin kakun kuivua muutaman tunnin, mutta pelkäsin, että langat kyllä homehtuvat ennenkuin kuivuvat. Purin koko kakun varovasti ja asettelin pyykkitelineen päälle kuivumaan. Tässä vaiheessa oli siis ne kaksi kerittyä lankaa vierekkäin. Joo, olisinpa ottanut kuvan.
Tämä kokeilu kaipaa hiomista, sillä lankojen erottaminen sitten omille kerilleen olikin työlästä. Tässä jos jossa tarvittiin toista käsiparia.
Lankana oli siis jo kerran lepänkuorilla värjätty Heritage Cascade. Tästä langasta ajattelin kutoa varpaista aloitettavat sukat. Siinä sitten näkee tuleeko niistä samikset.

Avokadokokeilu ei tuottanut ihan toivotta tulosta, mutta pientä yllätystä kuitenkin.

avokadolla värjääminen
Avokadovärjäys
Kahden avokadon kuoret ja viipaloidut kivet keitetty parin tunnin ajan litrassa vettä. 43g purettamatonta Jannea sekaan, lämpötila n.60C, keittoaika tunti. Tuloksena ruskea lanka, plääh, sitä en halunnut vaan sitä vanhaa roosaa josta olin facebookista lukenut. Niinpä pH :n säätöön. Lähtötilanne muistaakseni pH7 hyppysellinen soodaa, ei mitään vaikutusta. Nakkasin purkinlopun liemeen ja pH nousi 10:een. Ei vaikutusta. 
Vein koko kattilan ulos yöksi, havittääkseni keitoksen aamulla. Yön aikana viileässä lanka oli kuitenkin värjäytynyt hennon roosaksi niiltä kohdilta missä kuoren ja siemenen palat olivat koskettneet lankaa. Yhteenvetona en siis tiedä mitä tapahtui ja mikä vaikutti eniten. Oliko se pH vai viileys vai molemmat. 

Yksi kokeilu kylmävärjäystäkin.

mustapavulla värjääminen
Mustapapuvärjäys
400g mustapapuja, liotus jääkaapissa 2 vrk. Vettä n. 2,5l. Papujen siivilöinti ja 2*50g valkoista alunalla ja viinikivellä puretettua Maijaa sekaan. Kannoin astian ulos ja sinne se unohtuikin pariksi päiväksi. Lanka näytti ottavan väriä ihan kohtuullisesti. Otin astian sisälle vuorokaudeksi. Vuorokauden kuluttua langat olivat muuttuneet harmaiksi, voi ei. 

Huuhtelin toisen kerän liemestä pois. Liemen pH oli 4, Viskasin ruokasoodaa liemeen lankojen päälle ja sekoittelin. pH nousi 11: sta. Lanka oli liuoksessa vain noin viisi minuuttia ph-säädön jälkeen kun se muuttui siniseksi. Nopsasti lanka pois liemestä ja huuhtelu. Kuivuttuaan molemmat langat saivat enemmän sinistä väriä. Happamassa liemessä ollut lanka( ylempi) jäi kuitenkin harmaammaksi mitä kuva esittää. Väri vaan ei taida olla näissä kovin pysyvä, mutta kokeilumielessä upeeta.

sienillä värjääminen

Tässä vielä kaikki punaiseni.

9 kommenttia:

  1. No jopas jotakin, siis noin monta erilaista värjäystä,liemiä ja kasveja yms. Huh huh, musta ei olis tuohon hommaan, on kemiaa ynnä muuta. Vaan eihän kaikki kaikkea tee ja hyvä niin.
    Kauniita värejä, monessa muussakin blogissa on nyt ollut värjäyksiä esillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti. Mukaavaa puuastelua vaihteeksi tällainen, ei niin tarkkaa ja yllätyksiä täynnä. olen myös huomannut, että on aika suosittua tämä värjäily.

      Poista
  2. Tosi hienoja värejä, etenkin tuo mustapapu! Kivaa uutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Harmillista kun tuo mustapavun väri ei ole kovin pysyvä, näin olen lukenut. Taidan tehdä niillä langoilla pikkuväen sukkia, silloin ei tarvi kauaa kestääkkään : )

      Poista
  3. Voi että... onpa sinulla ihanat syksyn sopat siellä ja mitä värejä, tykkään niin:)

    VastaaPoista
  4. Ihania lankoja olet padasta saanut =))

    VastaaPoista