perjantai 1. heinäkuuta 2016

Langoille värikylpy

Tarvikkeet hauskaan värjäykseen: Etsi ulkoa tuulensuojainen seinusta, missä lämpötila on kohonnut sinne kolmeenkymmeneen asteeseen. Laita päällesi se melkein uusin paitasi, kuumenna vesi kiehuvaksi ja kutsu sitten avulias pikkuväki katsomaan kun mummi värjää. 

langan värjääminen elintarvikevärillä

No oikeesti, tämä oli mielenkiintoista ja sangen yllätyksellistä. Eikä sanonta, sitä saa mitä tilaa, pidä todellakaan paikkaansa kun lankoja värjäsin.
Vihreä Lanka-blokista  saa  hyvät ohjeet värjäykseen. Ja kaikillahan meillä on kaapissa niitä, ei niin mieluisia lankoja väritykseltään. Minultakin löytyi yksi vaaleansininen ja vaalea harmaa joka taittoi hiukan lilaan. Lisäksi yksi täysin valkoinen. 

Värjäyksiä tein kahtena päivänä. Eka satsista vain yksi onnistui. Tai siis siitä tuli mielestäni hieno, 

langan värjääminen

En varmaan osais tehdä toista samanlaista, harmi. Tämän värjäsin ensin Dr- Oetkerin keltaisella elintarvikevärillä. Upotin lankaa kattilaan pikkuhiljaa ja kelluttelin sitä siellä varmaan vartin. Pieni valutus ja heitin koko vyyhdin vihreään liemeen. Sekoittelin, varoitin avustajia kuumasta liemestä, sekoitin, etsin jakkarat katsojille, sekoitin, varoitin kuumasta, sekoitin...

 Jotain tästä väristä puuttuu. Ei kun koko vyyhti kuumana pyyhkeen päälle ja roiskutelin puolipullolista sinistä väriä päälle (tässä vaiheessa yleisöä oli kyllästynyt ja häipynyt leikkeihinsä), käänsin vyyhdin ja toinenkin puoli sai täplänsä. Koko vyyhti takaisin vihreään liemeen kellumaan. Ja katsos, näin ihana raitalanka syntyi.

langan värjääminen
Roosanauha sukkalanka

Eka värjäyspäivän valkoisesta langasta, jota yritin oranssiksi keltaisella, tuli vauvankeltaisen ja jonkun muun eritteen väristä, laikukasta sotkua. En vaivautunut ottaa kuvaakaa. Otin sen uusintakerrokselle. Nyt kattilaan Wiltonin pinkkiä pastaväriä. Puoli purkillista väriä ja parilitraa vettä, eiköhän tuu väriä vyyhtiin. Tulipa hyvinkin, nyt mulla on melkein joulunpunainen lanka. Ehkäpä vähemmälläkin värimäärällä olis pärjännyt. Onneksi lähtökohta oli niin laikukas, että punainenkin värjäytyi osittain tummaksi ja vaaleaksi.

Nalle

Uusintavärjäykseen pääsi myös alunperin vaaleansininen lanka. Eka satsissa upotin langan punaiseen liemeen. Tuloksena violetti lanka, mutta hiukan pliisu väri. Nyt upotin senkin pinkkiin pastaväriin. Tein hieman liukuvärjäyskokeilua, eli upotin vyyhdin kolmessa osassa väriin. Sehän sieppaskin mukavasti lisäväriä eikä enää ole todellakaan lankakaapin vaisun väritys.

langan värjääminen elintarvikevärillä

langan värjääminen
Heritage sock yarn

Niin, mitäs näillä tekis. Aika näyttää.

Nyt kaikki joukolla penkomaan lankakasoja ja värjäämään. Mukavaa puuhaa ja ulkona ei niin väliä vaikka vähän roiskuukin, vaikka nyt sille lempipuserollekkin.

4 kommenttia:

  1. Ihania värejä! Varsinkin tuo eka, nam! Itsekkin olen monesti lukenut tuota Vihreä lanka-blogin postausta ja juhannuksen alla hankin Dr. Oetkerin vihreää ja sinistä väriä. Suunnitelmissa olisi saada vihreää lankaa, joka vähän vivahtaisi siniseen. Kiitos postauksesi, taidankin laittaa langan ensin vihreään veteen ja vasta sitten siniseen. Saa nähdä, mitä siitä tulee :) Kiitos inspiraatiosta!

    VastaaPoista
  2. Sehän tässä värjäyksessä onkin mukavaa, kun lopputulosta ei ennalta tiedä. Mukavaa värjäysprojektia. Esittelethän sitten uudet ihanat lankasi.

    VastaaPoista
  3. Kylläpäs sait lankoihin mehevät värit! =)

    VastaaPoista