keskiviikko 19. joulukuuta 2018

Æði-neuletakki

Æði, kirjassa islantilaisia neuleita, nimellä kiihko.

islantilaisneuletakki alafosstopi

Taisin jo alkuvuonna kirjoitella haaveestani tehdä  jokin isompi projekti. Sellaiseksi valikoitui kirjan viimeisin ohje, hieman lyhyempi ja tyköistuvampi, vetoketjullinen neuletakki.

islantilaisneule alafosslopi

Takin alaosa ja hihat neulotaan pyörönä. Kainaloissa yhdistetään hihojen ja alaosan silmukat samalle puikolle ja kudotaan kaulukseen asti pyörönä.


Hihansuut ja helma kudotaan helmineuleena.

Tiedättekekin mikä oli seuraava vaihe. Vetoketju...niin. Jos neule valmistui muuten ripeään tahtiin tuli tämän steekkauksen (löysin uuden termin) kanssa vietettyä päivä jos toinenkin. 
Onhan sa vaan niin pelottavaa ja järjenvastaista mennä leikkomaan uutta neuletta keskeltä halki. Haittana tietenkin pimeät päivät, musta villalanka, musta ompelulanka ja musta vetoketju.

Uskalsin kuitenkin leikellä takkini kun olin sen ensin neljään kertaan ompelukoneella tikannut. Vetoketjun ompelin käsin, päällyspuolelta kahteen kertaan ja nurjalta kerran. Pitäis kyllä kestää.

helppo islantilaisneule

Tässä kuvassa värit kaikkein lähimpänä oikeaa.

Islantilaisneule Kiihko

Ohje: Kirja Islantilaisi neuleita
Langat: Alafosslopi Maleerattu musta, valkoinen ja kullankeltainen väri 9964
Puikot: Helma ja hihansuut 5,0mm, kaulus 4,5mm, muut 6,0mm
Koko: Vartalon ja hihojen pituus M, ympärysmitta L

Lankaa kului mustana vajaa kuusi kerää, valkoista ja kullankeltaista vajaa kerä .

maanantai 29. lokakuuta 2018

Kun niin pipotti

Helppo palmikkopipo ohje

Haasteelista hommaa. Pipot on kyllä sopivia, kunhan löydät oikean kokoisen pään : D

Varsinkin tämä pikku-Leevin pipo teetti töitä. Kolme versioita siitä tein, ennenkuin koko onnistui.

palmikkopipo vauvalla ohje

Ensimmäisessä yrityksessä ympärysmitta oli poskellaan, toisessa ympärysmitta kohdillaan , mutta se ei yltänyt korville saakka. Purkasin viitisen senttiä ja kudoin pipoon lisää pituutta.

palmikkomyssy vauvalle ohje

Resorin olisi tietenkin voinut tehdä kaksinkertaisena lämpimämmäksi, mutta näin yksinkertaisena alkutalveen sopiva autoilu ja kauppareissumyssy.

Ohje palmikkopipoon  täältä 
Koko: päänympärys 45-47cm
Lanka: Hjertegarn Extrafine Merino Cotton (50g/120m)
Puikot: resori 3.5mm ja muu 4,0mm

96s, kavennuskierroksien väliin pari ylim. kierrosta. Lankaa kului vajaa 50g, ilman tupsua.

Samaiselta sivustolta palmikkopipo aikuiselle ja saajana tyttäreni.

Palmikkopipo ohje palmikkomyssy

Tämä onnistui ensimmäisellä yrittämällä.


Lanka: Du Store Alpaca STREK (50g/137m), väri 830
Puikot: resori 3,0mm, muu 3,5mm


120 silmukkaa ja lankaa kului 50g.

Kolmas tupsupipo kutojalle.

ilmainen palmikkomyssy ohje

Kyllä omaan päähän pipon kutominen onkin helppo nakki. Aina pystyy sovittamaan.

Ohje: Lankamaailma, täältä
Lanka: Hjertegarn Extrafine Merino Cotton (50g/120m)
Puikot: resori 2,75mm, muu 3,5mm

Lankaa kului 82g.

torstai 4. lokakuuta 2018

Syksyn sopat

Kirjoittelu viimeisestä kisasukkaparista saa vieläkin odottaa vuoroaan. Olen taas nimittäin laittanut itseni liemeen.

luonnonväreillä värjäys sieni

Ja tässä liemessä voisin liota kauankin. Värjäyksen organisointiin pitää paneutua ensikesänä paremmin, nyt on aina ollut lanka loppu. Haen sitä sitten kaupasta 100g ja värjään. Haen taas kaupasta 100g lankaa ja käytän jälkiliemeen kaiken langan. Löydän taas jotain ihanaa kokeilemisen arvoista materiaalia , eikä taaskaan ole sitä lankaa kaapissa.

krapilla värjäys
Krappijuurivärjätyt
Nämä ensimmäiset punaiset värjäykseni tein krappijuuren paloilla. Esipuretus alunalla ja viinikivellä.  Krappijuurta liotettu 1vrk ennen värjäystä. Lankana valkoinen Maija. Oikanpuoleinen 1. värjäys, 100g krappia pesupussissa/100g lankaa. Vasen, jälkiliemi ja krapit pesupussissa/100g lankaa. Molemmissa keitto 70-80 C tunnin ajan ja jäähdytys liemessä seuraavaan päivään. Kokeilin tuota pesupussia, etti lankaan tarttuisi krapinpalasia ja se toimikin ihan hyvin.

Sain mielenkiintoisen laikukasta lankaa, kun ne oli puretuksen jälkeen liiterissä kuivumassa. Lintu oli sitten vetänyt paskat langoilleni. Niin taitavasti se oli siihen roiskautettu etten lankojen kostutusvaiheessa sitä huomannut, vaan vasta värjäyksen jälkeen. No vahinko oli jo tapahtunut. Ihan symmetrisesti molemmissa langoissa on nyt vaaleammat luomu-tehostevärit 😂

punahelttaseitikillä värjäys
Punahelttaseitikki
Erittäin huonon ruokasienituntemukseni takia on sienestäminen vähäistä, mutta nyt kun metsä on täynnä verihelttaseitikkejä sienestämään on päästävä.
Värjäämääni lankoihin kaytin noin 6 l verihelttaseitikkien lakkeja. Jalat kuivasin myöhempää käyttöä varten. Lakkeja liotin n. tunnin. Langat on esipuretettu alunalla ja viinikivellä.  Kuva oikealla, 1. värjäys, lanka 100g Nallea. Keitto n.60-70 C tunti, jäähdytys väriliemessä seuraavaan päivään. Kuva vas, jälkivärjäys, lankana Filcolana arwetta classic 100g. Värjäys samoin kuin edellinen, Jäähdytys liemessä mutta huuhtelu samana päivänä.  Huuhteluvetenä näissä käytin kaivovettä.

punahelttaseitikillä värjäys
Lepänkuori-seitikki
Tämä on mun ehdoton suosikki. Lepänkuorella aikaisemmin värjätty lanka pääsi kellumaan seitikkiliemeen. Tuloksena kaksi täysin (ainakin näyttää siltä) samanlaista kerää.

punahelttaseitikilä värjäys

Kakulle kerityn langan kerin uudelleen kakuksi, kerimällä langan yhtäaikaa kerän sisäpuolelta ja ulkopuolelta. Kakun upotin seitikin väriliemeen melkein upoksiin. Päälle kauhoin hiukan värilientä ja sekoittelin muutaman kerran varovasti. Kakku kellui n. 60C:ssa tunnin. Jänskätti senverran, että pikajäähdytin liemen ja huuhtelin kerän. Huuhtelun tein painelemalla varovasti kakkua päältä ja sivuilta.

Annoin kakun kuivua muutaman tunnin, mutta pelkäsin, että langat kyllä homehtuvat ennenkuin kuivuvat. Purin koko kakun varovasti ja asettelin pyykkitelineen päälle kuivumaan. Tässä vaiheessa oli siis ne kaksi kerittyä lankaa vierekkäin. Joo, olisinpa ottanut kuvan.
Tämä kokeilu kaipaa hiomista, sillä lankojen erottaminen sitten omille kerilleen olikin työlästä. Tässä jos jossa tarvittiin toista käsiparia.
Lankana oli siis jo kerran lepänkuorilla värjätty Heritage Cascade. Tästä langasta ajattelin kutoa varpaista aloitettavat sukat. Siinä sitten näkee tuleeko niistä samikset.

Avokadokokeilu ei tuottanut ihan toivotta tulosta, mutta pientä yllätystä kuitenkin.

avokadolla värjääminen
Avokadovärjäys
Kahden avokadon kuoret ja viipaloidut kivet keitetty parin tunnin ajan litrassa vettä. 43g purettamatonta Jannea sekaan, lämpötila n.60C, keittoaika tunti. Tuloksena ruskea lanka, plääh, sitä en halunnut vaan sitä vanhaa roosaa josta olin facebookista lukenut. Niinpä pH :n säätöön. Lähtötilanne muistaakseni pH7 hyppysellinen soodaa, ei mitään vaikutusta. Nakkasin purkinlopun liemeen ja pH nousi 10:een. Ei vaikutusta. 
Vein koko kattilan ulos yöksi, havittääkseni keitoksen aamulla. Yön aikana viileässä lanka oli kuitenkin värjäytynyt hennon roosaksi niiltä kohdilta missä kuoren ja siemenen palat olivat koskettneet lankaa. Yhteenvetona en siis tiedä mitä tapahtui ja mikä vaikutti eniten. Oliko se pH vai viileys vai molemmat. 

Yksi kokeilu kylmävärjäystäkin.

mustapavulla värjääminen
Mustapapuvärjäys
400g mustapapuja, liotus jääkaapissa 2 vrk. Vettä n. 2,5l. Papujen siivilöinti ja 2*50g valkoista alunalla ja viinikivellä puretettua Maijaa sekaan. Kannoin astian ulos ja sinne se unohtuikin pariksi päiväksi. Lanka näytti ottavan väriä ihan kohtuullisesti. Otin astian sisälle vuorokaudeksi. Vuorokauden kuluttua langat olivat muuttuneet harmaiksi, voi ei. 

Huuhtelin toisen kerän liemestä pois. Liemen pH oli 4, Viskasin ruokasoodaa liemeen lankojen päälle ja sekoittelin. pH nousi 11: sta. Lanka oli liuoksessa vain noin viisi minuuttia ph-säädön jälkeen kun se muuttui siniseksi. Nopsasti lanka pois liemestä ja huuhtelu. Kuivuttuaan molemmat langat saivat enemmän sinistä väriä. Happamassa liemessä ollut lanka( ylempi) jäi kuitenkin harmaammaksi mitä kuva esittää. Väri vaan ei taida olla näissä kovin pysyvä, mutta kokeilumielessä upeeta.

sienillä värjääminen

Tässä vielä kaikki punaiseni.

torstai 30. elokuuta 2018

Flibbertigibbert

Tourin viidennet

tour-de-sock 2018 stage 5 scalloped cast-on

Sukkia tulee kuin sieniä sateella. Hiukan jo kisaväsymistä oli havaittavissa, muttei niin paljoa, ettenkö vielä ne viimeisetkin aloittaisi.

scalloped cast-on tour-de-sock 2018

Viidennen etapin sukat aloitettin Scalloped Cast-on:lla ( en tiedä tämän suomenkielistä nimitystä) jolloin saatiin aikaiseksi tuollainen kiva reunus sukkaan. Silmukoita luotiin melkein tuplasti, sukissani 126s. Lyhyesti sanottuna, kudottiin kuusi oikein, oikealla puikolla olevan kuudennen silmukan yli nostetaan vuorotellen silmukat 2,3,4 ja 5. Googlettamalla löytyi ohjeita jossa aloitus tehtiin käyttäen apuna virkkuukoukkua. Tässä reunus tehtiin vain puikoilla.

Lukuunottamatta tätä aloitusta, sukan ohje oli perinteistä pitsiä ja palmikkoa.


Ranskalainen vahvistettu kantapää, Kantalapun nostetut silmukat tehtiin poikkuksellisesti nurjallapuolella ja oikealla vain oikeaa. Kiilakavennukset kudottiin pohjaan, josta tykkään kovasti.

Flibbertigibbet

Lisa K.Ross/Tour-de-sock/Ravelry
Lanka: Skein Gueen, väri Greenhamn Common (100g/425m) 66g
Puikot: luontireuna 2,5mm, muuten 2,25mm
Koko:S



maanantai 27. elokuuta 2018

Tour-de-sukkia hiutaleilla

TDS-sukkani etapilta 4.

Neljäntenä kisasukkana tuli kirjoneuletta, aivan niinkuin hiukan arvelinkin. Ensimmäinen ajatukseni oli, etten kyllä kudo lumihiutaleita sukkiin kesällä. Vaan malli oli kuitenkin varsin viehättävä ja olin luvannut itselleni, että kaikki sukat ainakin aloitetaan.

kirjoneulesukat tour-de-sock 2018

Kirjoneule on aina välillä ihan mukavaa. Näissä sukissa pitkät langanjuosut eivat sitä olleet. Olen aisemmat kirjoneulesukkani kutonut sukka nurin käännettynä ja tätä tekniikkaa käytin nytkin. Hiukan se auttoikin asiaa, eikä ainakaan puikkojen vaihtumiskohta kiristä.

Sukat kudottiin aloittaen varpaista. Ohjeen kirjoneule jatkui katkeamatta koko sukan pituudella ja mikä parasta, kantapään paikan sai itse valita.
Tai oliko parasta...ensimmäinen kantapäänpaikka meni melkein kahdella sentillä pieleen. Osittain syynä se, etten ymmärtänyt ollenkaan ohjetta. Olin kyllä kerran aikaisemmin tehnyt tiimalasikantapään, mutta tässä niita hemmetin silmukoita kiedottiin kahdessa kerroksessa. Ohjeen w ja t lyhenteet menivät siis niin yli ymmärryksen.
Ensimmäisen kantapää valmistuminen vei puoli päivää kun toinen valmistui alle tunnissa. No, tuli ainakin dementiaa ehkäistyä tällä mietintämäärällä.

Kirjoneulesukat varpaista varteen toud-de-sock 2018

Mikään varsinainen kaunotar ei kantapäästä tullut, mutta istuu jalkaani yllättävän hyvin.
Sukkat oli ohjeistettu peilikuviksi. Tein molemmat samalla kaaviolla vain kantapään vaihtui eri puikolla kudottavaksi. Harmittaa hiukkasen piilottaa kaunista hiutaletta jalkapohjaan.
Sijoitus oli mahtava, 61 😊

Arctic Blizzard

Katrine Birgenwasser/TDS 2018 stage 4/ Ravelry

Lanka: Holst Garn Highland väri Magnolia 56g ja Filcolana Arwetta glassic, valk. 22g
Puikot: 2,25mm
Koko: M



sunnuntai 19. elokuuta 2018

Bicycle Race sukat

Tässäpä ei oikein ole muuhun aikaa,  kuin kutoa TDS-sukkia. Onneksi sain nämä kolmannen etapin helmisukat ajoissa valmiiksi, niin ehdin harjoitella luonnonvärivärjäystä, josta kirjoitinkin aikaisemmassa postauksessa.

Kilpailun kolmannet sukat koristeltiin palmikoilla ja helmillä. Yleensä valitsen langan vasta kun olen nähnyt uuden ohjeen mallin, mutta tälläkertaa  oli lanka helmineen valittuna valmiiksi.

Toud-de-sock 2018 stage 3 palmikkosukat helmillä

Taas kerran oli kaavoihin katsominen. Alkuun yhtäaikaa seurattavia sivuja oli kolme, mutta onneksi kaavojen selitykset oppi muistamaan ja pärjäsi "vain" kahdella sivulla kerrallaan. Ulkonakin kutomista kokeilin, mutta tuuli lennätti lappusia niin, että katsoin parhaammaksi siirtyä sisätiloihin sohvalle. Ensin laput vasemmallapuolelle ja kun niska oli tarpeeksi kipeä, vaihdoin paperit oikealle. Tätä vaihtelua tein sitten sukan loppuun saakka. Ehkäpä työergonomiassa on parantamista.


Tour-de-sock 2018 stage 3

Sukan varren etu-ja takaosan neulottiin eri kaavioista. Mikään tv-neule tämä ei ollut, kun piti muistaa vielä laittaa helmiäkin oikeille kierroksille. Hiukan minulla on viha/rakkaussuhde näihin helmiin, mutta näissä sukissa ne oli paikallaan.

palmikkosukat helmillä



Bicycle Race 

Heidi Nick/ Tour-de-sock 2018/ Ravelry
Lanka: JULIE ASSELIN NOMADE, (457m/100g),  väri Biarritz
Helmet: 84 kpl, TOHO 8/0
Puikot: 2,25mm
Koko: Small
Sijoitukseni oli positiininen yllätys. Pääsin kerrankin sadan paremmalle puolelle, kun kuitenkin pitää välissä tehdä töitä ja nukkua ja ja...sijoitus siis 67.

Neljännen etapin sukatkin on jo valmiina, niistä sitten hiukan myöhemmin 😊

maanantai 6. elokuuta 2018

Kesän keitoksia

Kilpajuoksua niittokoneen kanssa. Jotain sain onneksi kattilan pohjalle.

Langan värjäys

Usein käy näin...Viimekesänä päätin, että tänäkesänä värjään lankoja. Lupiineilla ainakin. No, enpäs kerenny niitä saamaan, kukkivat nopeesti, eikä niitä meidän hoodeilla edes paljon kasvakkaa. Hautasin sen idean ja vasta kesäloman lopussa, selaillessani facea, tuli taas eteen kuvia värjätyistä langoista. Katselin meidän pihamaata, josko jotain kasvia sieltä vois nyhtää kattilaan. Eipä löytynyt mitään. Kuuma kesä ja meidän mäntyinen metsätontti on niin köyhä, ei edes rikat siinä kukoista.

Isännälle tätä valittelin, kenelleppäs muulle. Kerroin millä kaikella kasveilla, puilla ja sienillä  värjäystä voisin kokeilla. Samana iltana sainkin sitten puoliämpärillistä lepän kuoria. Onnellisena saaliista, laitoin kuoret veteen likoamaan yön yli. Aamulla keittelin pari tuntia kuoria, liemen siivilöinti ja langat kattilaan.

Lepänkuori
Lankana alunalla esiputetettu valkoinen Novitan nalle. Tunnin keittelin, lämpöä 80-83°C. Tuollainen vaaleanruskea langasta värjäytyi. Olisinpa vaan malttanut liottaa kuoria kauemmin. Väri olisi ehkä ollut tummempi.

Seuraavana piti mesiangervo, sitähän on, siis oli joka paikassa. Paikallinen niittokoneen omistaja oli tehnyt työnsä tunnollisesti, ei sitten mitään jäjellä. Ei muuta kuin pyörä alle ja sivuteille gruisailee. Saaliiksi 15 km pyöräilystä saimme puolisen ämpäriä kultapiiskua. Tämä piiskulaji kasvaa harvakseltaan tienvarsilla. Keräsimme ainoastaan kukkalatvat talteen. Näitä liotin  muutaman tunnin ja keitin reilun tunnin.

langan värjäys kultapiiskulla
Kultapiisku
Lankana 100g esipuretettu Novitan Venla, luonnonvalkoinen. Piiskua n. 400g  Keittoaika tunti ja lämpöä n 70°C. Annoin langan jäähtyä liemessään seuraavaan päivään. Huuhteluveteen hiukan etikkaa. Jostain luin, että merivesi kirkastaa värejä. Enpä keherannu lankojeni kanssa lähteä uimarannalle, joten tein itse heittämällä pussista puoli kourallista merisuolaa huuhteluveteen.

Kultapiisku värjäsi kauniin keltaista lankaa ja liemeen jäi vielä runsaasti väriä toisellekkin vyyhdille. Tämän jälkiliemen pH:n säädin soodalla.  Kahdella kukkurallisella teelusikalla pH muuttui neljästä seitsemään. Samalla langan hiukan harmahtava keltaisuus muuttui kirkkaammaksi. Keitin lankaa vain 1/2 tuntia ja nostin langan n.70°C  puhtaaseen veteen, jossa keitin vielä n. 20min. Annoin jäähtyä liemessään seuraavaan päivään. Huuhtelu samoin kuin edellisessä.

Kultapiisku jälkiväri
Vähemmäällä vaivannäöllä löytyi rannalta järviruokoa. Leikkasin ruo´oista vai röyhyt mykaan. Puoli ämpärillistä tiukkaan pakattuna. Liotusta tunnin verran ja keittoa reilu tunti.

Langan värjäys järviruoko
Järviruoko värjäys
Lanka esipuretettu luonnonvalk. Venla, 100g. Tunnin keitto n. 80°C. Väriliemessä seuraavaan päivään. Huuhtelu etikka ja merivesi. Kaunista vihreää, luonnossa aavistuksen tummempaa kuin kuvassa. Jälkiliemeen jäi runsaasti väriä jäljelle. 

Kultapiiskun ja meriruo`on liemet yhdistin suhteessa 1:1. Liemestä tuli tosi sakkaista, johtuneeko tuosta kultapiiskun pH:n säädöstä. 

langan värjäys järviruoko
Järviruoko/kultapiiskuseos
Lankana Gjestal Maija 50g, puretuksen tein samaan aikaan värjäyksen kanssa. Sakkaisesta liemestä huolimatta lanka värjäytyi voisiko sanoa kullanvihreäksi. Tämä on varmaan juuri sellainen väri mitä ei toista kertaa onnistu saamaan.

Lepänkuoren jälkiliemellä värjäsin vielä 50g luonnonvaalea Heriage sukkalankaa ja vielä sama liemi höystettynä erittäin vanhalla kurkumapussin lopulla. Tähän soppaan samaa Heritage lankaa 50g ja valkoista Steppiä 50g. Kaikki langat olin esipurettanut.

Vasen lepänkuoren jälkiväri, keskellä ja oikealla liemeen lisätty kurkuma
Tänäkesänä/syksynä värjään velä jotain punaista. Verihelttaseitikkejä ei ehkä tielleni osu ja juuri siksi onkin laittanut krappijuuritilauksen vetämään plus viinikiven, joka minulta näissä värjäyksissä puuttui.

maanantai 30. heinäkuuta 2018

Odensjön Socks

Etelä-Ruotsin kansallismaisemissa mentiin tour-de-sock :n kierroksella kaksi. Sukkien kuvion inspiraatio on saatu  pyöreästä järvestä Söderåsensin kansallispuistossa.


palmikkosukat toud-de-socks

Mitään uutta tai ihmeellistä ei ohjeessa ollut, ihan perus palmikkoa. Kantapäälle vaihtoehtoja oli kaksi, joko tämä tekemäni ranskalainen tai samanlainen kuin ykkös-sukissa, missä kavennukset pohjassa.
Aloitussilmukat luotiin  German Twisted Cast on tavalla. Palmikoiden suunta oli ehkä alkuun vaikein muistettava ja purkamaankin pääsin juuri tämän takia.


Vaikka en uutta varsinaisesti oppinutkaan, on sukat kuitenkin oikein nätit palmikkoineen. Kokokin tuli valittua oikein.

Odensjön Socks


Susanne Sjögren/ Tour-de-socks
Lanka: KoopKnits Socks Yeah! väri: lolite
Puikot: 2,25mm
Koko: M, 64s, langankulutus 60g


keskiviikko 18. heinäkuuta 2018

Plan A

Taas kisassa mukana.

Plan A sukat socks

Tour-de sock 2018 kisan ensimmäinen malli valmiina. Tästä vain pikainen esittely, koska kisan toinen malli on julkaistu muutama minuutti sitten. Vaikka tänävuonna en mihinkään joukkeeseen ilmoittautunut, on tämä sooloilukin ihan jännää.

Plan A sukat oli ihan kivat kutoa vaikka nurjat silmukat eivät ensin sytyttäneetkään. Resori aloitettiin kierrejoustimella (tai mikähän sen nimi nyt olisikaan), oikein nätti kunhan olisin ymmärtänyt tehdä sen edes puoli numeroa suuremmilla puikoilla, että olisi ollut pikkasen joustavampi. Ohjeessa tästä ei mainittu mitään.


plan A sukat socks

Kantalapun reunasilmukoissa oli kiva uusi tekniikka. Silmukoiden poimimisen jälkeen reuna oli siisti ja reiätön.


Kiilakavennukset kudottiin sukan pohjapuolelle.

Plan A/Adrianne Fong/ Tour-de-sock

Puikot: 2,25mm
Lanka: Madelinetosh Twist Light, väri posy
Koko: Pienin (55s)

keskiviikko 6. kesäkuuta 2018

Polly Jean

Työpöydälläni, tässä läppärin vieressä on kolme sukkaparia valmiina ja neljännestä parista puuttuu osa resoria. Sain eilen tyttäreni jalat lainaksi ja urakalla saatiin kuvattua muut, paitsi ne resorittomat.

Yleensä pidän muistikirjaa kaikista käsitöistäni, näiden ko. sukkaparien kohdalla kirjassani on jostain syystähyvin vähän infoa, mutta kerron mitä muistan.

pitsisukan ohje

Retkellä Ravelryssä, löysin ilmaisohjeena tällaiset söpöt pitsisukat. Pitsiä ja hiukan palmikkoa. Edessä lehtikuvio jatkuu sukan sisäsivulla puoli kuviota pidemmälle kuin ulkosyrjässä. Sukat kudotaan peilikuvana.

kauniit pitsisukat ohje

Ranskalainen kantapää (kuvassa kantapää ei ole oikein kohdallaan, luulin ottaneeni hyvän kuvan ; D).

sukan ranskalainen kantapää ohje

Ja pienet palmikot kantalapun reunassa.

Polly Jean sukat

Ohje: MJ Kim/Ravelry, ilmaisohje täällä
Lanka: Austermann Step, väri 1018 turkoosi, kulutus n.60g
Puikot: 2,25mm

Tulipa sitten eilen ilmoittauduttua tämän vuoden Tour-de-sock kisaan. Ainakin maksoin osallistumismaksun, tiedä sitten, kudonko vai en. Päätin kyllä viimevuoden kisan jälkeen, että tämä on nyt nähty, mutta taas kun kisat lähenee niin....ainakin lankoja pitää varoille ostaa.

perjantai 23. maaliskuuta 2018

Speckled Space

Niin ihania kuin pätkävärjätyt langat onkin, sopivan ohjeen löytämisen kanssa saa tehdä töitä.

pätkävärjätty lanka

Ravelrystä löytämässäni ohjeessa oli kuvat sukista, juurikin tälläisestä kirjavasta langasta kudottuna. Mainio malli, sileää neuletta, missä langan ihanat värit tulee esiin. Lisämausteena langan-nostoja ja oikealle ja vasemmalle kaartuvat palmikot.

nostetut silmukat ohje

Ohjeen sukat kudotaan aloittaen varpaista, mutta mikä estää kääntämästä kaaviota ja kutomalla varresta alkaen.

nostetut silmukat ohje

Speckled Space sukat

Ohje: Ilmaisohje täältä
Lanka: Lanitium ex machina, väri Buccaneer 
Puikot: 2,5mm

Lankaa kului 63g, silmukoita 56.

kerrosrivinousu ilmaisohje sukat

Näitä pätkävärjättyjä lankoja on kaapissani enemmänkin ja mukava ne olisi johonkin saada käytettyä. Mielelläni ottaisin vinkkejä vastaan.

lauantai 10. maaliskuuta 2018

Tukutuku*2

Kevätaurinko paistaa, mutta vielä tarvitaan näitä.

kirjoneule lapaset tukuwool

Lankojen hamstraamisella on hyvätkin puolensa. Näin nimittän Missä neuloimme kerran-blogissa nämä ihanat Aadat, jossa lapaset oli kudottu juuri niillä kaappini jemmalangoilla.
Lanka on Tukuwool Fingerin. Mukavaa kun pääsi vihdoinkin testaamaan lankaa, josta olin jo paljon lukenut,  puolesta ja vähän vastaankin. 
Aluksi lanka tuntui tosi karhealta, mutta mitä pitemmälle kudoin, sitä paremmalta tuntui. Lanka tuntui kuin tehdyltä kirjoneuleeseen. Entä värit, uskomattoman kauniita. 

kirjoneulelapaset Tukuwool

Kaunis pintakuvio lapasiin syntyy hyvinkin yksinkertaiseti, kirjoneuletta kahdella värillä ja palmikonkiertoja. Joskus vähän on niin kaunista. 

kirjoneulelapaset ohje

Tummansinistä oli yksi 50g vyyhti,  niin kudoin varren resorin varmuuden vuoksi muutaman sentin lyhyemmäksi kuin ohjeessa.

Aada-lapaset

Ohje: Aada by Anna Johanna/Ravelry
Puikot: 2,25mm
Lanka: Tukuwool Fingerin, väri Tyyni 36g ja Kimo 9g

Sieltä jemmasta löytyi hiukan paksumpaa tukua sukkiinkin.

raitasukat ohje

 Ihan sitä "perus-sukkaa". Värit puhukoon puolestaan.

neulotut rairasukat

Perusraitaa

Ohje: Oma
Puikot:2,25mm
Lanka: Tukuwool Sock, värit Syli, Selja ja Kajo yht 55g

Varressa 56s, kantapään jälkeen kavensin 52s:aan. Sukista tuli mukavan tiiviit näin pienellä puikolla.